Поправете ме, ако греша, но усещането ми е, че нещата започват да се движат в тревожна посока. Не искам да звуча като човек, който просто търси повод за негативизъм или хейт.
Днес излязох от магазина и за пореден път останах с неприятното чувство, че нещо не е наред. Вярвах, че ако стигнем до приемането на еврото, бихме могли да сме пример за плавен преход без сериозни сътресения.
Но все повече оставам с впечатлението, че числата вече не означават това, което означаваха преди. 50 евро не се усещат като 50 евро. Дори не се усещат и като 50 лева. По-скоро стойността им днес прилича на това, което преди година можеше да се купи с 40 лева.
Заплатите в случая сякаш губят значение, защото дори когато се увеличават, трудно настигат поскъпването, което хората усещат всеки ден. Липсата на стабилност, притесненията около бюджета, контрола върху пазара и общата несигурност започват да тежат все повече.
Не искам да заемам крайна позиция. Напротив – мисля, че точно сега е важно хората да са по-обединени. Вероятно трябва да дадем шанс и на мерките, които се обсъждат, с надеждата те да донесат реален резултат.
Защото според мен хората не се страхуват толкова от самото евро. Страхуват се от това, че ежедневието им става все по-трудно.
Когато влезеш в магазина с определена сума, а излезеш с няколко продукта и чувство на безсилие, проблемът вече не е само икономически. Той започва да става и човешки. Защото хората започват да живеят с постоянно напрежение.
И си задавам въпроса – как се справят възрастните хора? Аз поне имам работа и доход. А те?
Как живее човек, когато пенсията му стига за дни? Когато трябва да избира между лекарства и храна, между сметки и нормален живот?
Когато ежедневието се превърне в постоянен избор кое да лишиш първо, тогава вече не говорим само за инфлация. Говорим за усещане за загуба на сигурност.
Надявам се да греша. Искрено.
50 евро вече дори не се усещат като 50 лева, а може би като 40
Модератори: boomlex, bedenbogat
- bedenbogat
- Обратна връзка:
А ти нуждаеш ли се от финансово ограмотяване? С нас ще успееш!
-
- Информация
-